Voor je bedrijf wil je alleen het allerbeste. En als het kan, ruim je daarbij het liefst alle hindernissen van de baan. Dat begrijpen we.

100% risicovrij ondernemen is een utopie, maar de realiteit leert dat zelfs de grootste ondernemers zorgvuldig omspringen met de risico’s die hun bedrijf kan lopen. Voor een oplossing hoef je het niet altijd ver te zoeken. Euler Hermes zet de grootste risico’s voor je bedrijf op een rijtje.

1.      Computers en andere zichtbare risicofactoren

Beschadigingen of defecten aan computers, voertuigen of in je machinepark zijn kan je helaas moeilijk vermijden. Gelukkig zijn die risico’s het meest zichtbaar. Hangt je onderneming af van je fysieke infrastructuur? Dan zijn een goed onderhoud en een herstelplan jouw compagnons de route. Zo vermijd je dat je bedrijf bij schade dagen- of wekenlang out is.

2.      Elke schakel in de ketting

Kort of lang, ver of dicht: elke schakel in je toeleveringsketen houdt risico’s in. Hoe meer schakels, hoe groter het risico. Spreiding is in dit geval key: je risico’s over meerdere leveranciers verdelen zorgt ervoor dat je altijd op een back-up kan rekenen.

3.      Natuurverschijnselen

In je bedrijf is er heel wat waarover je de volledige controle hebt. Maar zoals bij alles zijn er ook factoren die buiten je wil om evolueren. Afhankelijk van de markt waarop je actief bent, loop je meer of minder kans op overmacht. Een vulkaanuitbarsting, sneeuwstorm of aardbeving: gelukkig belanden dergelijke natuurverschijnselen niet elke dag op je pad, maar toch is het belangrijk om die in te calculeren.

4.      Wereldspelers

Ook met geopolitieke evoluties houd je het best rekening. De Brexit of de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China hebben misschien geen direct effect op je bedrijf, maar kunnen wel van invloed zijn op de werking van je klanten en je zo indirect beïnvloeden. Wereldwijde bewegingen op de voet volgen, het liefst met een internationale speler aan je zijde, is de ideale manier om op geopolitieke veranderingen te anticiperen.

5.      Een gebrek aan risicobescherming

Bovenstaande risico’s heb je niet in de hand, maar op je risicobescherming heb je wél invloed. Van tegenslag een voordeel maken is een heuse kunst. Die risico’s op tegenslag vermijden is zowaar een nog grotere uitdaging. Toch is dat wat Euler Hermes voor jouw bedrijf doet. Met een kredietverzekering ga je niet alleen gerust slapen, maar krijg je ook meer tijd om je te concentreren op wat er voor jouw bedrijf echt toe doet: zakendoen!

7 resultaten

feb. 25, 2020 | Groei

Analyse van het kmo-klimaat

De belangrijkste uitdagingen voor kmo’s zijn o.a. administratie, financiering en kosten. Ook onbetaalde facturen wegen zwaar door. Ontdek de volledige studie.

nov. 28, 2019

De winter komt eraan: hoe kunt u uw bedrijf beschermen tegen de risico's van een somber economisch klimaat?

De wereldwijde groei vertraagt, het economische klimaat in Europa verslechtert. Bewapen u tegen de gevaren die uw bedrijf bedreigen.

nov. 28, 2019 | Groei

Expert Corner: Hoe voert Euler Hermes een risicoanalyse uit?

In deze editie van onze Expert Corner legt Frederic Allier, Risk Director Euler Hermes BeLux, uit wat een risicoanalyse bij Euler Hermes inhoudt.

7 resultaten