Richt de ontluikende handelsoorlog tussen China en de VS ravage aan in de Europese economie?

Slimme ondernemers houden niet alleen rekening met risico's dicht bij huis, maar kijken ook tot ver over de grens. Daar sluit de missie van Euler Hermes nauw bij aan. In de geglobaliseerde economie is het namelijk ondenkbaar om de kat uit de boom te kijken bij politieke instabiliteit of handelsconflicten op buitenlandse markten. Neem nu de brexit: die laat al ruim twee jaar op zich wachten en nog altijd is de precieze impact onduidelijk. En terwijl het vertrek van het VK uit de EU met rasse schreden nadert, worden de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China meer en meer zichtbaar. Bedrijven wereldwijd houden de adem in ...

Oorlog kent geen winnaars. Maar Europa zou weleens de grote verliezer kunnen worden van het handelsconflict tussen China en de VS. Terwijl tal van bedrijven nog hun wonden likken na de recente financiële crisis, loert al een nieuwe commerciële bedreiging om de hoek. Een die de groei van de Europese economie van de voorbije maanden – de sterkste in 10 jaar – mogelijk een plotse halt toeroept.

Made in China

De Europese economie is sterk afhankelijk van internationale handel. Net daarom vrezen veel zakenmensen en politici dat de recente importbelastingen de huidige economische bloei van de EU zullen belemmeren. Doordat ze bovendien vaak economisch afhankelijk zijn van zowel de VS als China, houden veel Europese landen hun hart vast voor de toekomst. Want een handelsconfrontatie tussen de twee grootmachten sleept mogelijk ook Europese bedrijven mee de afgrond in: over ‘collateral damage’ gesproken …

Een strijd op twee fronten

Tegelijk woedt tussen de EU en de VS een eigen strijd over de importheffingen voor staal en aluminium die de VS in het leven riepen. Bijgevolg worden nu ook verschillende Amerikaanse goederen extra belast door de EU.

Op zoek naar bondgenoten

Veel Europese bedrijven nemen vandaag al de nodige voorzorgsmaatregelen door hun financiële vooruitzichten bij te stellen. China, aan de andere kant, heeft intussen een charmeoffensief ingezet. Het doel? Een nauwere commerciële alliantie aangaan met Europa. Maar of de EU – een trouwe bondgenoot van de VS – zijn handelspartner effectief de rug zal toekeren, valt nog te bezien.

Een ontsporing van het conflict is slecht nieuws: dat staat buiten kijf. Maar ook het einde van de handelsoorlog heeft mogelijk kwalijke gevolgen voor Europa. Stel dat de VS en China hun onderlinge embargo’s en handelstarieven helemaal zouden opheffen, dan kan de Europese economie alsnog in onstuimig water verzeild raken.