Algemene economische
vooruitzichten voor België en impact van de Brexit: 9 dingen die u moet weten

1. Groei

De wereldwijde economische groei vertraagt. Deze evolutie is ook terug te zien bij de sterkste economische landen. De verwachtingen 2019-2020 kunnen bijgesteld worden door de ontwikkelingen rond de handelsconflicten en Brexit, maar we gaan in ieder scenario uit van (vertraagde) groei.

2. Insolventies

De Global Insolvency Index toont een stijging van het aantal faillissementen in de laatste 3 jaar. In 2019 verwachten we een wereldwijde stijging van 7%. Ook in België zal het aantal dat van 2018 overstijgen. We zien al een stijging in het eerste 4 maanden van 2019 van +3,7 % (waarvan +11 % in Vlaanderen, + 4 % in Wallonië en -8% in Brussel).

3. DSO

In tegenstelling tot de belangrijkste exportlanden, daalt de gemiddelde DSO voor Belgische bedrijven met 4 dagen in 2018 naar gemiddeld 59 dagen. Ondanks deze verbetering, daalt de werkkapitaalbehoefte voor Belgische bedrijven niet. Gestegen voorraden zorgen ervoor dat financiering even hoog blijft.

4. Claims

Euler Hermes België ziet dit jaar een duidelijk sterkere stijging van het aantal en de grootte van claims in vergelijking met 2018. In 2019 noteerden we bij EH een stijging van 10 % van de claims in België en 14 % wereldwijd.

5. Gevoelige sectoren

Verliezen worden voornamelijk geleden in de constructie, agrifood en retail.

6. Gevoelige exportlanden

Ook de exportrisico’s voor Belgische verzekerden bevinden zich in de voornaamste exportlanden van België (UK, FR, DE, IT, NL). Op het Europese continent is het voornamelijk uitkijken voor Cyprus, Turkije, Italië, Kroatië en Roemenië.

7. Verwachtingen

Onze economisten verwachten dat:

  • US en China tot een akkoord zullen komen in Q3 2019 met een daling van de importtarieven en de onzekerheid als gevolg.
  • Intresten laag zullen blijven dankzij het monetaire beleid van de ECB.
  • Een soft Brexit akkoord wordt bereikt weliswaar met een mogelijke vertraging waardoor bedrijven verdere investeringen zullen blijven uitstellen.

8. RISK STANCE EHBE

Gezien de toename van risico’s en onzekerheden, is het belangrijk dat ook de waakzaamheid toeneemt. De export risico’s van Belgische bedrijven specifiek in sectoren die geïmpacteerd zijn door de Brexit zoals Agrifood, Automotive, Chemie, Machinebouw, Pharmacie, Textiel en transport worden dus van zeer dichtbij opgevolgd.

9. Exposure

Desondanks de toegenomen waakzaamheid is onze exposure in 2019 met 2% gestegen ten opzichte van 2018.