Message van de CEO van Euler Hermes

Altijd als eerste aan uw zijde

Beste partner,

Het laatste kwartaal van het jaar is in veel industrieën en regio’s traditioneel een intense periode van economische activiteit. Aangezien de tweede coronagolf echter veel landen in de wereld treft en in tal van Europese landen nieuwe lockdowns van kracht zijn, vormt dit een bedreiging voor het fragiele economische herstel dat eerder dit jaar voor deze periode was voorspeld. Te midden van de grote onzekerheid, nu in combinatie met de hoop op een snelle en wijdverbreide verdeling van de vaccins, wilde ik nogmaals benadrukken dat het we u blijven helpen navigeren door het steeds veranderende landschap. Dit vormt dan ook letterlijk de kern van alles wat we doen. Ook in deze ongeziene tijden gaan we door met het versterken van onze toewijding aan u op het gebied van ondersteuning, adequate overdracht van kredietrisico's, advies én markt- en economische informatie.

Ik ben er ook trots op dat we onze leidende rol verderzetten door samen te werken met de overheden om de goede werking van kredieten tussen bedrijven in 2021 te waarborgen. We hebben de verlenging van de steunregelingen actief besproken met de overheden in verschillende landen. De Duitse en Belgische regeringen kondigden de voortzetting van hun steunregeling voor bedrijven voor het eerste semester van 2021 reeds aan, wat hopelijk de weg vrijmaakt voor andere landen.

Net als bij de wereldwijde lockdown eerder dit jaar werken bijna alle medewerkers van Euler Hermes weer op afstand, zonder onderbreking van onze dienstverlening. De belofte die ik in het voorjaar deed, zijn we nagekomen: ongeacht de situatie blijven we volledig beschikbaar en bereikbaar; in feite hebben we onze klantenservice nog verder uitgebreid met robuuste diensten en ondersteuning. We hebben ook nieuwe technologieën ingezet om met meer vertrouwen en gestaagheid aan uw zijde te staan door deze onvoorspelbare tijden. Ik kan u niet genoeg bedanken voor uw blijvend vertrouwen.

Een belangrijk onderdeel van onze maatschappelijke rol ligt in onze voorspellende informatie; meer dan ooit hebben onze economische experts hun prognoses versterkt met frequente en diepgaande sectorale en regionale marktanalyses, naarmate de ontwikkeling van de wereldwijde situatie. Ik nodig u uit om onze rapporten te bekijken: https://www.eulerhermes.com/nl_BE/nieuws.html

Volgens onze prognoses zal het economische herstel tot het niveau van voor de crisis niet vóór eind 2022 plaatsvinden. De faillissementen zullen wereldwijd toenemen met 31%, met 20% van de werknemers in tijdelijke werkloosheidsprogramma’s van de overheden. Wij zijn dan ook van mening dat de aard en het risico veranderen. Aspecten zoals de invoering van ESG-normen, digitalisering én sociale en sanitaire omstandigheden spelen nu een rol, net zoals commerciële en financiële factoren die nodig zijn om bedrijven veerkrachtiger te maken tegen onverwachte schokken.

Deze nieuwe Covid-19-golven, die zich in veel landen voordoen, zijn een harde klap voor kmo’s. In deze omstandigheden is het voor elke bedrijfsleider moeilijk om een langetermijnvisie te behouden. De prioriteit moet liggen bij het zoveel mogelijk veiligstellen van financiële posities, maar ook bij het blijven voeden van groeiprojecten. Dit laatste is van cruciaal belang om het concurrentievermogen in de wereld na Covid-19 te waarborgen. Als bedrijf met een 120-jarige geschiedenis zijn wij bij Euler Hermes van mening dat het voor het voortbestaan van een onderneming van cruciaal belang is om het nieuwe normaal te ontcijferen en op de volgende fase te anticiperen. Daarom versnellen we onze digitale transformatie: om u in staat te stellen de volledige omvang van de veranderende risico's vast te leggen en vroegtijdig in te grijpen om een aantal van de gevolgen van deze wereldwijde crisis voor u onschadelijk te maken.

In mijn laatste brief aan u als CEO van Euler Hermes kan ik niet genoeg aandringen: ongeacht de onzekerheid is het ons doel het vertrouwen in de toekomst veilig te stellen, en de toegevoegde waarde die wij aan u leveren zal uw vertrouwen in ons garanderen. Wat er ook gebeurt, wij zullen als eerste aan uw zijde staan.

Met vriendelijke groet,

Wilfried Verstraete
CEO en Voorzitter van het Board of Management van Euler Hermes Group  

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten