De wereld na Covid: “Vooruit denken, anders gaan denken”

Matt Williams, Risk Director bij Euler Hermes BeLux

In mei 2020 arriveerde Matt Williams bij Euler Hermes BeLux als nieuwe Director Risk, Information, Claims & Collections. Matt verdiende zijn sporen al in het domein van kredietverzekeringen. Ondertussen is hij al meer dan 15 jaar aan de slag voor Euler Hermes. Door de ‘lockdown’ in de UK beleefde hij zijn eerste werkdag niet in de kantoren in Brussel, maar begon hij met telewerk. Drie maanden later leggen we hem 5 vragen voor over de wereld tijdens en (wellicht) na Covid.

1. Hoe zou u uw rol omschrijven aan een onbekend iemand in de lift tussen het gelijkvloers en de 10de verdieping?

“Eigenlijk geef ik leiding aan drie verschillende departementen. Eerst en vooral is er ‘Risk Underwriting’ met het team van experten die onze risicoblootstelling beheren. Het tweede departement is ‘Information’, verantwoordelijk voor het vergaren van informatie en het bepalen van de kredietwaardigheid van bedrijven in België en Luxemburg. Last but not least is er ook ‘Claims & Collections’, de collega’s die onbetaalde facturen vaststellen en innen voor onze verzekerden. Dus ja, ik heb drie jobs. Zijn we ondertussen nog niet voorbij de 10de verdieping?”

2. Hoe ondersteunt Euler Hermes bedrijven in België en Luxemburg?

“Ondanks het verslechterende economische klimaat handhaven we het hoogst mogelijke niveau van bescherming voor onze verzekerden. Tegelijk zorgen we ervoor dat we de juiste beslissingen nemen om onze klanten uit de buurt van slechte risico’s te houden. Dit ‘weghouden’ kan soms controversieel zijn. Ik vat het dan ook liever samen als: wij leveren oplossingen voor kredietmanagement die bedrijven ondersteunen, tijdens én na Covid.”

3. Zelfverzekerd ondernemen: zal dat ook morgen nog mogelijk zijn?

“Jazeker, daar geloven we in. Zelfs in de ergste crisis komt ondernemerschap altijd weer naar boven. Dat zagen we in 2008, we zagen het tijdens de ‘dot.com-boom’ en we zien het nu. De veerkracht en vernieuwingskracht van ondernemers is verbazingwekkend. Er zijn altijd opportuniteiten om aan te grijpen en er voordelen van te maken. Eén voorbeeld? Vandaag zien we koffiebars uit het stadscentrum koffie leveren aan telewerkers in de buitenwijken.”

4. Bedrijven ondersteunen en het risico onder controle houden. Hoe slaagt u erin dat evenwicht te behouden?

“Dat is een permanente uitdaging. We weten veel, maar er is ook veel onzekerheid. Sommige veranderingen die al werden voorspeld, zijn vroeger realiteit geworden, zoals de opkomst van e-commerce. Er is wel een algemene verschuiving in de business, een shift die ook een impact heeft op reclame, kranten en zo meer. Wie weet hoe de stadscentra er morgen zullen uitzien? Ik wou dat ik het wist. Ondertussen houden wij bij Euler Hermes alle trends nauwlettend in de gaten en analyseren ze. Samen met een sterk en toegewijd internationaal netwerk. We hebben analisten over de hele wereld, ik kan hen elk moment bellen. Onze communicatielijnen zijn heel kort en we hebben vlot toegang tot grote hoeveelheden lokale kennis. Dit zijn allemaal enorme voordelen tijdens een wereldwijde crisis, en zeker voor een export-georiënteerd land als België.”

5. Hoe zit het met de grote golf van faillissementen die eraan komt? En keren we ooit terug naar ‘normaal’ of voorziet u een ‘nieuw normaal’ voor bedrijven?

“Volgens onze wereldwijde vooruitzicht gaan we uit van een toename van de faillissementen met 31% tot 2021. Voor België verwachten we +10% (meer dan 23.000 faillissementen tussen nu en eind 2021), voor Luxemburg +31%. Dat is veel. In de VS zal de stijging zelfs +57% bedragen. Een bijzonder kritiek moment – in elk land – wordt het wanneer steunmaatregelen van de overheid worden stopgezet. Wie kan de bedrijven blijven ondersteunen, wie niet? Er komen nog moeilijke beslissingen aan.”  

“Zelf geloof ik niet dat we terug naar normaal gaan. Dit is (en wordt) een nieuwe situatie met een veranderde economie, met minder nadruk op traditionele handel, klassieke vrijetijdsverplaatsingen en transport. Covid zal een algemene impact hebben op de infrastructuur en de manier waarop mensen er gebruik van maken. In dit ‘nieuwe normaal’ zullen oplossingen voor kredietmanagement zeker hun plaats al verdiend hebben.”

Meer weten over de wereld na Covid-19? Bekijk de voorspellingen van Euler Hermes.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten