De digitalisering zet de deur open voor toenemende cybercriminaliteit: fraude met behulp van informatica via het internet. De cijfers zijn zorgwekkend. Maar getroffen bedrijven willen liever niet ‘in the spotlight’ treden. Jean-Pierre Fekenne, Business Manager Cyber & Fraude bij Euler Hermes, legt uit: “Niemand geeft graag toe kwetsbaar te zijn.”

Veel bedrijven zijn beducht voor de imagoschade die een melding van fraude met zich meebrengt. Cybercriminaliteit is vandaag dan ook een onderbelicht fenomeen.

Officiële cijfers van een onafhankelijke auditor schetsen een betrouwbaar beeld van de reële omvang van het probleem. Wat blijkt? De werkelijke impact ligt in België een pak hoger dan gedacht:  

  • 77% van de bedrijven kreeg de voorbije 5 jaar te maken met een poging tot fraude
  • 22% van de bedrijven was de voorbije 12 maanden het slachtoffer van fraude
  • 150.000 euro is het gemiddelde verlies per bedrijf per fraudegeval

(Bron: BDO Fraud Survey November 2018)

Wereldwijd lopen de financiële verliezen door cybercriminaliteit nóg hoger op. En wat opvalt: geen enkel bedrijf ontsnapt eraan, groot noch klein. Al zijn sectoren waar veel geldstromen samenkomen wel vatbaarder dan andere.

Fraude groeit evenredig met toenemende digitalisering

De banken en traditionele verzekeraars dekken dit type verliezen niet. De fraudedekking van Euler Hermes omvat een uitgebreid pakket dat de financiële verliezen en de daaraan verbonden kosten vergoedt. “En dat zowel bij externe als interne fraude. Met slechts één verzekering bent u volledig ingedekt. Zo kan u met een gerust gemoed zaken doen. België is een interessante testmarkt voor ons product door de kleinschaligheid en verscheidenheid van het ondernemerslandschap.”  

Nood aan een multidisciplinaire aanpak

De fraudeverzekering mag dan relatief nieuw zijn, Fekenne merkt wel een toegenomen bewustzijn bij bedrijven, ook door de komst van de GDPR. “Vooral bij bedrijven die grote en gevoelige datasets beheren, is de vraag naar bescherming groot. Maar er zijn evengoed spelers die het risico nog altijd onderschatten. Zij investeren wel in fysieke IT-bescherming, maar zijn blind voor de menselijke factor: onveilige wachtwoorden, het slordig omspringen met data, enz. Ook het coachen van medewerkers is dus van vitaal belang.”

“Wat loont, is een aanpak op verschillende fronten. Vergelijk het met een brand in uw machinekamer: alle preventieve maatregelen en moderne detectiesystemen ten spijt, loopt uw materiaal bij een uitslaande brand onvermijdelijk schade op. Een brandverzekering helpt u dan de verliezen te vergoeden. Met een fraudeverzekering is het net zo. Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk maar sluiten schade nooit 100 % uit.

14 resultaten

apr. 13, 2021

10 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrimaliteit

Iedereen die online werkt, moet enkele voorzorgsmaatregelen treffen om cybercriminaliteit te voorkomen. Lees onze 10 tips om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

feb. 23, 2021

Bescherming tegen cyberincidenten is onvoldoende

Ongeacht uw branche en de grootte van uw onderneming, wordt elk bedrijf blootgesteld aan cybercriminaliteit, vooral in tijden van een economische of gezondheidscrisis.

sep. 22, 2020 | Cyber & Fraude

Covid-19: Zo beschermt u uw bedrijf

Covid-19 heeft onze manier van werken grondig veranderd. Telewerk is een bron van inspiratie voor cyberfraude. Ontdek hier hoe u uw bedrijf kunt beschermen.

14 resultaten