Bescherm uw bedrijf tegen CEO-fraude: als de baas de baas niet is

Fraude vormt een aanzienlijk risico voor bedrijven wereldwijd. Maar liefst 1 op de 3 ondernemingen vreest ervoor dat ze niet verder kunnen functioneren na een cyberaanval. Nooit eerder lag dit cijfer zo hoog. Oplichters worden bovendien alsmaar vindingrijker in hun methodes. Die viseren steeds vaker de medewerkers.

Bedrijven investeerden de laatste jaren fors in de beveiliging van hun digitaal netwerk. Het gevolg: hackers nemen hun toevlucht tot andere vormen van fraude. CEO-fraude is veruit de bekendste ervan: de fraudeur doet zich - via mail of telefoon - voor als een hooggeplaatste manager (CEO, CFO, …) en dwingt onwetende medewerkers tot een (internationale) betaling of het vrijgeven van gevoelige informatie. Het dringende verzoek druist vaak in tegen de bestaande veiligheidsprocedures.

CEO-fraude maakt opgang mede door de professionele aanpak van de oplichters. Zij hebben het bedrijf bestudeerd en kennen de interne bedrijfsprocessen, waardoor hun valse communicatie erg betrouwbaar lijkt. En ze gaan daarbij steeds verder. Zo is het vandaag perfect mogelijk om phishing-telefoontjes te plegen op basis van een stemopname, geplukt uit een video van uw eigenste YouTube kanaal.

Blijf continu waakzaam

De ware omvang en economische schade van dit soort fraude valt moeilijk te becijferen. De meeste bedrijfsleiders houden dit soort praktijken immers liever stil. Toch ontsnappen ook Belgische bedrijven er niet aan. De acties zijn relatief eenvoudig en houden weinig risico in voor de fraudeur.

Omgekeerd is dit type fraude ook makkelijker op te sporen en te voorkomen. Enkele slimme ingrepen volstaan.

Henk Deraedt, Director Specialties & Banking Channel bij Euler Hermes:

Hoe kan u CEO-fraude voorkomen?
  • Informeer uw medewerkers over de risico’s.
  • Controleer e-mails met betalingsverzoeken op de echtheid ervan.
  • Identificeer de lacunes in uw interne betaalprocessen en pak die aan.
  • Investeer in een sterke technische beveiliging van uw IT-systemen.
  • Voorzie in waterdichte meldprocedures en stimuleer uw personeel om deze correct toe te passen.
  • Beperk de hoeveelheid online beschikbare informatie, zodat fraudeurs minder op de hoogte zijn van het interne reilen en zeilen.Neem contact op met de politie zodra zich een verdachte handeling voordoet.


De fraudeverzekering: comfort en risicobeheersing

De vraag is niet óf uw bedrijf ooit ten prooi valt aan fraude, maar wel wat u zal doen wanneer het zover komt. In dat geval wilt u zeker zijn dat uw bedrijf voldoende is beschermd. Dat is precies waar een fraudeverzekering voor zorgt. Euler Hermes dekt verschillende vormen van fraude zoals cyberdiefstal, interne fraude maar ook externe fraude (waaronder CEO-fraude), in eenzelfde polis. Onze bescherming slaat zowel op de herstelkosten als op het gestolen bedrag. Zo beperkt u de schade tot het minimum.

14 resultaten

apr. 13, 2021

10 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrimaliteit

Iedereen die online werkt, moet enkele voorzorgsmaatregelen treffen om cybercriminaliteit te voorkomen. Lees onze 10 tips om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

feb. 23, 2021

Bescherming tegen cyberincidenten is onvoldoende

Ongeacht uw branche en de grootte van uw onderneming, wordt elk bedrijf blootgesteld aan cybercriminaliteit, vooral in tijden van een economische of gezondheidscrisis.

sep. 22, 2020 | Cyber & Fraude

Covid-19: Zo beschermt u uw bedrijf

Covid-19 heeft onze manier van werken grondig veranderd. Telewerk is een bron van inspiratie voor cyberfraude. Ontdek hier hoe u uw bedrijf kunt beschermen.

14 resultaten