Zoals verwacht, bereikten de EU en het VK op het laatste moment een compromis over de Brexit. Om alle belanghebbenden de tijd te geven om zich aan te passen is door het VK een overgangsperiode tot eid juni overeengekomen voor ingevoerde goederen.

We stelden drie vragen aan Ana Boata, Hoofd Macroeconomisch Onderzoek bij Euler Hermes.

Wat zijn de directe Brexit-gevolgen voor Europese exporteurs?

Ana Boata: De overgangsperiode zal de verliezen voor de Europese exporteurs beperken. Volgens onze laatste prognoses zal de Europese export naar het Verenigd Koninkrijk in 2021 met bijna 10 miljard euro krimpen. De grootste verliezer zal Duitsland zijn, met exportverliezen van 2 miljard euro, vóór Nederland (-1,2 miljard), Frankrijk (-0,9 miljard) en België (-0,7 miljard). Dit is een reëel effect, maar veel minder dan eerder verwacht. Het vertegenwoordigt minder dan 0,5 procent van de export van de getroffen landen.

En wat is de impact voor de Britse exporterende bedrijven?

Ana Boata: Volgens onze studie liggen de verliezen voor Britse exportbedrijven bij maximaal 27 miljard euro in 2021, als gevolg van een zwakke vraag, toenemende administratieve rompslomp en waardeverlies van het Britse pond (-3% verwacht voor 2021). Dit komt in het schlechste geval neer op een verlies van bbp-groei van 1,1 procentpunten. De zwaarst getroffen sectoren zjn mineralen, metalen, machines, elektriciteit, transport, chemicaliën en textiel.

Welke invloed heeft Covid-19 op de Brexit?

Ana Boata: De aanhoudende Covid-19-crisis zou de gevolgen van Brexit moeten "verzachten" als gevolg van lockdownmaatregelen (verwachte daling van de handel), de "oorsprongsregel" (beperking van de internationale handel en meer lokale toeleveringsketens), de beperking van de prijsstijging van de Britse invoer en een directe impact op de Britse arbeidsmarkt (arbeidstekorten ten gunste van de lokale werkgelegenheid). De Covid-19-crisis geeft de Britse overheid enige speelruimte om de negatieve gevolgen van de Brexit voor de publieke opinie op te vangen. Brexit of niet, EU-akkoord of niet, het Verenigd Koninkrijk zou in ieder geval in het eerste kwartaal van 2021 een uitgesproken recessie hebben doorgemaakt als gevolg van de pandemie. Verwacht wordt echter dat de economische situatie van het land zich zal herstellen, in overeenstemming met het comparatieve voordeel van het Verenigd Koninkrijk in de vaccinatiecampagne en het herstel van het vertrouwen, met een verwachte groei van +2,5% in 2021 en +7% in 2022.

 

Lees hier de volledige studie van Euler Hermes.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten