Opnieuw een uitstel van de brexit. Hoe kan u uw bedrijf het best
voorbereiden?

Het nieuws over een brexit-akkoord was een doorbraak in de aanslepende impasse. Hierop geeft de Europese Unie de Britten drie maanden extra tijd om de uitstap uit de EU te regelen. Nu is het Verenigd Koninkrijk opnieuw aan zet. Derde keer goede keer? Of komt een ‘no-deal’-brexit weer in zicht? En wat betekent dit voor uw buitenlandse transacties?

Alhoewel de goedkeuring van een draft akkoord de onzekerheid wat vermindert, zou de uitkomst van de vervroegde verkiezingen opnieuw alles door elkaar kunnen schudden. Stapt het Verenigd Koninkrijk op 31 Januari uit de Europese Unie zonder akkoord, dan verlaat het eensklaps ook de Europese interne markt. Dan gelden er andere douaneregels. Dit heeft vergaande gevolgen voor al wie zakendoet over het Kanaal. Ligt uw no-dealscenario al klaar? Met deze 5 stappen bent u alvast goed op weg.

1.     Na brexit: EORI-nummer noodzakelijk

Komt er een eind aan het vrij verkeer tussen het VK en de EU, dan stopt ook de bevoorrechte handelsrelatie tussen beide. Voor een douaneaangifte heeft u voortaan een Economic Operator Registration and Identification (EORI)-nummer nodig. U vraagt zo’n nummer aan bij de douaneadministratie. Bestaande nummers worden vervangen.

2.     Dien een uitvoeraangifte in

Exporteren naar het VK kan niet langer zonder een uitvoeraangifte bij de douane. U regelt dit zelf of via een gespecialiseerde douanevertegenwoordiger.

3.     Ga na of u vergunningen nodig heeft

Na een harde brexit zijn lange wachttijden aan de grens uw deel, tenzij u de vereiste douanevergunningen op zak heeft. Typische voorbeelden zijn vergunningen voor actieve of passieve veredeling, laadplaats, tijdelijke invoer of bijzondere bestemming en douane-entrepot. Informeer bij de douaneadministratie over uw vergunningsplicht en of daarvoor borgstellingen nodig zijn.

4.     Vervang uw bestaande bindende tariefinlichting (BTI)

Uw Britse BTI vervalt bij een harde brexit. Om deze te vernieuwen klopt u aan bij de douaneadministratie. Dat kan in elke EU-lidstaat.

5.     Accijnzen & btw

Importeert u goederen vanuit het VK, dan staat dit gelijk met import uit een zogeheten ‘derde land’. U heeft een invoeraangifte nodig en moet voortaan accijnzen en btw betalen.

Witte rook in zicht?

Of de harde brexit er uiteindelijk komt, is op dit moment nog koffiedikkijken. De komende maanden zullen ongetwijfeld beslissend zijn. Euler Hermes volgt de ontwikkelingen op de voet en informeert u van zodra er meer duidelijkheid is.

10 resultaten

apr. 15, 2021

Waarom borgstellingen en garanties belangrijk zijn voor internationale handel?

Waarom zijn borgstellingen en garanties belangrijk voor internationale handel? Interview van Barbara Van Riel.

sep. 16, 2020 | Garanties

Alstom rekent op Euler Hermes’ surety bonds

Overal ter wereld biedt de groep Alstom mobiliteitsoplossingen aan die de duurzame basis van de toekomst van het transport vormen. Het bedrijf rekent op de garanties en borgstellingen van Euler Hermes.

mei 29, 2020 | Garanties

Wat is het verschil tussen een borgtocht en een garantie?

Garanties en borgtochten bieden partijen meer zekerheid en comfort. Het zijn twee verschillende rechtsfiguren met eigen rechten en plichten. Ontdek de verschillen.

10 resultaten