Borgstelling via Euler Hermes: goed alternatief voor uw bankgaranties

Voor uw borgstellingen en garanties heeft u de keuze tussen een gespecialiseerde verzekeraar of uw bank. Voor de eerste is dat een corebusiness, voor de tweede een niche. In België hielden banken tot voor kort een monopolie op de afgifte van borgtochten en garanties, maar daar komt stilaan verandering in. Steeds meer verzekeraars betreden de markt. Het Antwerpse expeditiebedrijf Portmade en de Oost-Vlaamse tabaksproducent Twist Tobacco vonden onderdak bij Euler Hermes en ontdekten er de troeven van een gespecialiseerde borgpartner.

Experten die meedenken

Beide bedrijven zijn actief in een sector met erg specifieke wet- en regelgeving. De zoektocht naar de ideale partner voor hun douaneactiviteiten was dus allerminst eenvoudig. “Wij hebben onze borgstellingen lange tijd aan onze bank toevertrouwd, maar achteraf gezien bleek dat niet de juiste keuze. De materie in onze niche vergt een doorgedreven kennis”, zegt Johan Vandermarliere, zaakvoerder van Twist. Die expertise vond de tabaksfabrikant bij Euler Hermes: “Bij hen genieten we een stevige risicodekking tegen een concurrentieel tarief.”

Bij expeditiebedrijf Portmade zijn borgstellingen een essentieel onderdeel van de business. Ze garanderen de flow van de logistieke ketting. Bestuurder Guio Veraart: “Van een garantieverstrekker verwachten wij dat die actief met ons meedenkt om dit proces zo vlot mogelijk te laten verlopen. Euler Hermes zocht samen met ons naar de beste oplossing en wist die in te passen zonder impact op onze bedrijfswerking.”

Betrouwbare partner

Voor de keuze van borgpartner ging Portmade niet over een nacht ijs. Guio Veraart: “We vergeleken het aanbod van verschillende spelers, waaronder ook onze bank. Euler Hermes nam van meet af aan de leiding en kwam ook finaal als winnaar uit de bus. De beste prijs-kwaliteitsverhouding gaf de doorslag. En bij moeilijke kwesties kunnen de experts er steeds terugvallen op de knowhow van moederbedrijf Allianz. Dat stelt ons gerust.”

Bovendien geniet Euler Hermes met zijn AA-kredietscore ook het volste vertrouwen bij de ambtenaren van de accijnzen. Johan Vandermarliere: “Daardoor hebben de douanediensten de overname snel aanvaard. En vorig jaar hebben wij het budget van onze borgstelling opnieuw verhoogd. Wat bij onze bank soms tot drie maanden kon duren, was op enkele dagen beklonken.”

Flexibel en gedreven

Verder was de flexibiliteit van Euler Hermes voor Portmade een belangrijk argument om met de kredietverzekeraar in zee te gaan. Guio Veraart: “Al onze activiteiten zijn borggerelateerd. Dit vergt een relatief groot borgstellingspakket met de nodige soepelheid. Het systeem van Euler Hermes biedt voldoende armslag waardoor we de bedragen van de borgaktes makkelijk kunnen verhogen of verlagen. In een operationele omgeving is het bovendien niet altijd evident om kort op de bal te spelen. Euler Hermes heeft hier begrip voor en biedt ons de nodige tijd om bepaalde administratieve stukken voor te bereiden.”

Kortom, over de troeven van de verzekeraar hoeven de zaakvoerders niet lang na te denken. Johan Vandermarliere: “Borgstellingen behoren tot hun corebusiness en dat voel je. Ze stellen de juiste vragen en volgen onze cijfers van dichtbij op.” Guio Veraart: “Onze borgstellingen zijn in goede handen. Met hun gedrevenheid en doorzettingsvermogen bieden de experts van Euler Hermes ons de service die we van een garantieverstrekker verwachten.”

10 resultaten

apr. 15, 2021

Waarom borgstellingen en garanties belangrijk zijn voor internationale handel?

Waarom zijn borgstellingen en garanties belangrijk voor internationale handel? Interview van Barbara Van Riel.

sep. 16, 2020 | Garanties

Alstom rekent op Euler Hermes’ surety bonds

Overal ter wereld biedt de groep Alstom mobiliteitsoplossingen aan die de duurzame basis van de toekomst van het transport vormen. Het bedrijf rekent op de garanties en borgstellingen van Euler Hermes.

mei 29, 2020 | Garanties

Wat is het verschil tussen een borgtocht en een garantie?

Garanties en borgtochten bieden partijen meer zekerheid en comfort. Het zijn twee verschillende rechtsfiguren met eigen rechten en plichten. Ontdek de verschillen.

10 resultaten