100% voltooiingswaarborg als
commerciële troef

Waarom zou een erkende aannemer een waarborg van 100% vestigen als de wet slechts een waarborg van 5% oplegt? Het geeft de koper niet alleen meer zekerheid en vertrouwen, de aannemer hoeft niet te wachten op de definitieve oplevering alvorens de waarborg wordt vrijgegeven.

Om kopers van woningen of appartementen beter te beschermen tegen insolventie van de aannemer of verkoper voerde de Wet Breyne een waarborgregeling in. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen erkende en niet-erkende aannemers.

5% versus 100% waarborg

Erkende aannemers zijn verplicht een borgtocht te stellen die overeenkomt met 5% van de prijs van het gebouw. Die waarborg moet gestort worden aan de Deposito- en Consignatiekas. De helft wordt vrijgegeven bij de voorlopige oplevering, de andere helft bij de definitieve oplevering. Bij vertraging of gedeeltelijke niet-uitvoering van de werken te wijten aan de aannemer, mag de koper de som geld voor het nadeel dat hij leed, afnemen van die borgtocht.

Gaat de erkende aannemer echter failliet, dan heeft de koper geen zekerheid dat het gebouw ook effectief voltooid wordt.

Niet-erkende aannemers, waaronder projectontwikkelaars, studiebureaus en projectmanagers, vallen onder een andere waarborgregeling. Zij moeten in een voltooiingswaarborg voorzien of in een terugbetalingswaarborg van de voorschotten. Ze moeten dus ofwel de voltooiing van het huis waarborgen ofwel de gestorte bedragen terugbetalen. Deze borg bedraagt geen 5%, maar wel 100%.

De koper kan dus gerust zijn. Als er iets fout gaat, zorgt een gespecialiseerde verzekeraar of een bank, voor de nodige financiering zodat het gebouw er wel degelijk komt. De vrijgave van deze waarborg gebeurt volledig bij de voorlopige oplevering.

Betere bescherming

In de praktijk kiezen steeds meer erkende aannemers toch voor een voltooiingswaarborg van 100%. Het voordeel voor henzelf is dat deze waarborg al vrijgegeven wordt bij de voorlopige oplevering. Ze moeten dus niet wachten op een definitief vrijgavedocument ondertekend door de koper. Dikwijls laat dat lang op zich wachten en soms wordt het zelfs nooit ondertekend.

Kiest de aannemer voor een forfaitaire premie, dan vereenvoudigt dat bovendien de administratie en het biedt het project een volledige prijstransparantie.

Maar zo’n 100% waarborg is vooral een extra commerciële troef die aannemers kunnen aanbieden aan de koper. Die mag erop rekenen dat zijn woning afgewerkt is, ook als er iets misloopt bij de verkoper. Hij is dus beter beschermd.

Gespecialiseerde verzekeraar

Euler Hermes is een specialist of het vlak van garanties en borgstellingen voor aannemers en bouwpromotoren. In het kader van de Wet Breyne biedt Euler Hermes de 100% voltooiings- of terugbetalingsgarantie aan. Een gelijkaardige garantie wordt ook aangeboden voor projecten die ontwikkeld worden op de Luxemburgse markt.  

Hebt u hier vragen over of wil u meer weten over al onze garanties en borgstellingen? Wij staan voor u klaar.

10 resultaten

apr. 15, 2021

Waarom borgstellingen en garanties belangrijk zijn voor internationale handel?

Waarom zijn borgstellingen en garanties belangrijk voor internationale handel? Interview van Barbara Van Riel.

sep. 16, 2020 | Garanties

Alstom rekent op Euler Hermes’ surety bonds

Overal ter wereld biedt de groep Alstom mobiliteitsoplossingen aan die de duurzame basis van de toekomst van het transport vormen. Het bedrijf rekent op de garanties en borgstellingen van Euler Hermes.

mei 29, 2020 | Garanties

Wat is het verschil tussen een borgtocht en een garantie?

Garanties en borgtochten bieden partijen meer zekerheid en comfort. Het zijn twee verschillende rechtsfiguren met eigen rechten en plichten. Ontdek de verschillen.

10 resultaten