4 februari 2025
De risico-rating van bijna vijftig landen is verbeterd in 2024. Dat is meer dan een verdubbeling van de upgrades in 2023. De risico’s van wereldwijd zakendoen nemen af. Dat blijkt uit de Landenrisico Atlas die wij vandaag publiceerde. De landenrisico atlas is gebaseerd op een eigen risicobeoordelingsmodel. Dit model wordt elk kwartaal bijgewerkt met de nieuwste economische ontwikkelingen en eigen gegevens van Allianz Trade. Het biedt uitgebreide analyses en inzichten in economische, politieke, zakelijke en duurzaamheidsfactoren die van invloed zijn op trends in het wanbetalingsrisico voor bedrijven op macro-economisch niveau. 

Inhoud artikel

  • In 2024 hebben wij 48 landenrisicoratings verhoogd en slechts 5 verlaagd.
  • De positieve trend kan in 2025-2026 gemakkelijk worden omgebogen, omdat geo-economische breuken het ondernemersvertrouwen en de handel onder druk zetten.
  • Belangrijke EU-landen, waaronder Nederland, behouden hun AA-status. Spanje en Italië volgen een stapje lager met een A-status.
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux: “Een AA-status betekent dat de omstandigheden om zaken te doen met een land, zoals Nederland, optimaal zijn. Denk aan de lokale betalingsgewoonten in Nederland, de infrastructuur, de finance-omgeving en het fiscaal beleid dat zorgt voor een ondernemingsvriendelijk klimaat. Wat ook meespeelt is de beperkte staatsschuld in relatie tot het bbp. Dit stelt de overheid in staat meer publieke investeringen te doen. Maar dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Je hebt altijd conjunctuur-effecten. Het CBS meldde onlangs dat er vorig jaar in ons land ruim 4.200 bedrijven failliet gingen. Dertig procent meer dan in 2023. Dat moet voor elke ondernemer een alarmsignaal zijn. Maar dat doet verder niks af van onze AA-status.”

In 2024 is het wereldwijde landenrisico aanzienlijk verbeterd, met 48 opgewaardeerde en slechts 5 afgewaardeerde economieën. De positieve trend die we in 2023 zagen, is nu nog duidelijker: de upgrades zijn meer dan verdubbeld (+27) en de downgrades zijn stabiel gebleven (+1).

"De economieën waarvan de ratings werden opgewaardeerd, vertegenwoordigen ongeveer 17% van het wereldwijde BBP.De opwaarderingen waren vooral verspreid over de opkomende markten: Latijns-Amerika kreeg de meeste (13), gevolgd door opkomend Europa (10) en Azië-Pacific (9). Ondertussen werden de meeste verlagingen gezien in het Midden-Oosten, waaronder Bahrein, Israël en Koeweit, als gevolg van aanhoudende spanningen in de toeleveringsketen en prijzen voor ruwe olie die onder het fiscale break-even liggen ," zegt Luca Moneta, Senior Economist for Emerging Markets.

 

Het landenrisico blijft sterk onderhevig aan de geopolitieke en financiële spanningen die de komende maanden worden verwacht. Deze zouden kunnen verergeren door de verdere materialisatie van neerwaartse risico's.

"Hoewel de wereldwijde economische vooruitzichten zijn verbeterd, dankzij de afnemende inflatie, herstellende kredietstromen en verbeterde liquiditeitsomstandigheden, zijn de bedrijfsomstandigheden in veel lage-inkomenslanden nog steeds minder gunstig, terwijl hoge-inkomenslanden te maken hebben met aanhoudende politieke onzekerheid. Bovendien moeten we in gedachten houden dat twee derde van de landenrisico-upgrades die we vorig jaar hebben gemaakt, gebaseerd zijn op kortetermijnindicatoren, wat erop wijst dat deze verbeteringen cyclisch en mogelijk omkeerbaar zijn.

Tegen deze achtergrond moeten bedrijven waakzaam zijn in hun groeistrategieën tegen de achtergrond van geopolitieke spanningen en het toenemende protectionisme. Toeleveringsketens zullen waarschijnlijk nog complexer worden, waardoor het des te belangrijker wordt om het landenrisico in de gaten te houden" , aldus Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade.

Ana Boata, hoofd economisch onderzoek eindigt: "Een volledige handelsoorlog is een grote zorg: het daaruit voortvloeiende verlies aan economische activiteit en de terugkeer van inflatiedruk zou het vertrouwen van beleggers waarschijnlijk ondermijnen, waardoor ze in een langdurige 'afwachtende' modus blijven. Tegelijkertijd brengt de toenemende polarisatie, die in veel landen al duidelijk zichtbaar is, aanzienlijke economische kosten met zich mee, terwijl de sociale verdeeldheid toeneemt. De frequentie en ernst van burgerlijke onrust neemt ook toe, onder invloed van factoren zoals inflatie, fiscale aanpassingen en achterblijvende productiviteitsgroei. Tegen deze achtergrond moeten beleidsmakers het groeiende vertrouwensdeficit overbruggen en de polarisatierisico's beperken."
Als autoriteit in kredietverzekering bieden wij je de mogelijkheid om meer te leren over de landenrisico's die jouw zakelijke beslissingen beïnvloeden. Door de Landenrisico Atlas te downloaden, krijgt je toegang tot gedetailleerde landenrisicoprofielen en ratings die je kunnen helpen bij het navigeren door de complexe wereld van internationale handel.